LÊ TRƯỜNG SƠN( Mạc Hồng Quang)

Quang H. Mac  was appointed by Governor Tom Corbett to serve as member of the Governor’s Advisory Commission on Asian American Affairs ( GACAAA) on May 3, 2012. Quang Mac was also appointed by Attorney General Tom Corbett to serve as Chairman of the Asian American & Pacific Advisory Committee for the Attorney General (AAPAC/AG) on April 4th, 2006. He went to the military academy and graduated as first Lieutenant . He was commissioned honorary discharge from the South Viet Nam Army in 1968 where he received many medals such as Purple Heart, Gold, Silver, Bronze Stars, etc. Quang Mac attended Temple University where he graduated with a Bachelor Degree in Electrical Engineering. He was a Vietnamese Community Leader in Philadelphia and established The Vietnamese United National Association of Greater Philadelphia (VUNA).

In 1992 he became the owner and editor of a Vietnamese Newspaper, Rang Dong Magazine. He then changed it to a bi-lingual newspaper in 2005, Rang Dong Sunrise Magazine. In 1995, Quang Mac was elected Co-Chairman of the Vietnamese American Community of the USA and Chairman of Vietnamese American Community of USA in 2006. Then in 1996, he was the founder and Editor in Chief of a Vietnamese Yellow Pages connecting business people in the Tri-State Area (New York, New Jersey and Pennsylvania). Quang Mac was elected Chairman of the Pan Asian Association of Greater Philadelphia for two terms in 2002. In 2008, he was appointed by Mayor Michael Nutter to serve as Commissioner of the Mayor’s Commission on Asian American Affairs. In 2011, Quang Mac was appointed by Philadelphia Police Commissioner Charles H. Ramsey to serve as member of the Philadelphia Police Commissioner Advisory Council (PPCAC) and later elected as Chairman of the Philadelphia Police Asian American Advisory Committee ( PPAAAC ) in January 2011. Quang Mac was also appointed to serve as member of the FBI Multicultural Advisory Committee.
 
Quang Mac also received many awards and appreciation certificates from the United Nation for Refugees, US Federal, State, and Local government, as well as non-profit organizations through the Commonwealth of Pennsylvania.
Tác phẩm đã xuất bản:
Book 1:  Front Cover
Mạc Phủ Cửu Long Giang ( 2014)
Book 1: Back Cover
Birth Day Mrs. Quang H. Mạc
Book 2: Front Cover – Asia’s Great Lineage(2016)
Book 2: Back Cover 2016
The synopsis of The Asian’s Great Lineage.
Book 3: The Bloody Experience Hell Re education Camp- Mạc Hồng Quang
hn003661@gmail.com
http://sbprabooks.com/QuangHongMac


SƠ  LƯỢC VỀ CỘNG ĐỒNG VIET NAM TẠI HOA KỲ

   Bài viết của Lê Trường Sơn
      Kể từ ngày lưu vong khi CS Bắc Việt dung vũ lực xâm chiếm nước VNCH, một số quan chức chính quyền, quân đội và nhân dân đã đào thoát khỏi miền Nam Việt Nam để tránh sự trả thù tàn độc của Cộng Sản Bắc Việt. Số người còn lại phải sa cơ vào tay giặc trong lao tù Công Sản Bắc Việt mà CS dùng danh từ mỹ miều “ HỌC TẬP CẢI TẠO  
để ru ngủ những người không hiểu biết chính sách dả mắn của CS, gia đình của Quân, Công , Cán Chính  thương dân vô tội đã bị trục xuất và đày đi vùng Kinh Tế Mới nơi rừng sâu nước độc  Thảm cảnh Bắc Việt Cộng Sản giết người Việt Quốc Gia đã bắt đầu sau ngày 30 tháng tư năm 1975. 
Hàng triệu người Việt Quốc Gia không thể sống trong chế độ người  bóc lột người, nên đã liều chết ra đi tìm tự do bằng cách băng rừng qua Cao Miên, Lào để hy vọng đến Thái Lan tìm đường sinh lộ hoặc dùng ghe, tàu đi Mã Lai, Thái Lan, Nam Dương v.v. Đa số người tìm tự do đã không đến được miền đất hứa mà thân xác đã chôn vủì nơi chốn hoang vu mà người thân sẽ không biết nơi nào để đưa về nơi cố quán. So với những quốc gia tự do mà người Việt tỵ nạn định cư thì Hoa Kỳ là nước dẳn đầu với hơn 2 triệu người theo báo cáo dân số. Tuy nhiên mải đến năm 1990, Cố Thiếu Tướng Trần Văn Nhựt ( người hung Tử Thủ An Lộc ) đã vận động với quý vị hoạt động cộng đồng tại các Tiểu Bang và tổ chức thành lập Cộng Đồng Việt Nam tại Hoa Kỳ (CĐVNTHK). Sinh hoạt của CDVNTHK tiếp tục sinh hoạt cho đến khi BS Trương Ngọc Tích vỉ bệnh nên gởi email cho Ông Mạc Hồng Quang, Đồng Chủ Tịch  để đứng ra tổ chức bầu cử CDVNTHK . Lúc bấy giờ Bác Sĩ Tôn Thất Sơn có hỏi CDVNTHK ly do BS Trương Ngọc Tích tại sao không tổ chức mà lại giao cho Ông Mạc Hồng Quang. Bà Tôn Nữ Hoàng Hoa và Ông Mạc Hồng Quang đã gởi 2 email của BS Tích từ chức vì bệnh và chính thức yêu cầu Ông Mạc Hồng Quang đảm trách việc bầu cử Tân Ban Chấp Hành. Trong khi chúng tôi tổ chức bầu cử tại Texas thì vài thành viên trong Ban Chấp Hành đã móc nối với BS Tích để tổ chức bầử cử  tại New York mặc dầu lúc bấy giờ tình trạng sức khỏe của BS Tích không được tốt. Việc bầu cử tại New York đã có sự cải vả giửa TT Lý Tòng Bá và Ông Nguyễn Văn Tần ( CDVN VA, MD và WDC) mà báo chí có đăng tải. Sự xung đột nầy cũng là lý do có sự ra đời của các Cộng đồng khác tại Hoa Kỳ. Riêng CDVNTHK tại PA do Ông Mạc Hồng Quang làm Chủ Tịch HĐĐB/CDVNTHK đã xin giấy phép hoạt động nhiều Tiểu Bang kể cả TB/PA.
 
CĐVNTHK nhận thấy nhiều Tiểu Bang và Thành Phố có đ6ng người Việt tỵ nạn  sinh sống  đã vận động thành công yêu cầu quý vi  Thống Đốc, Thị Trưởng ký sắc luật công nhận Quốc Kỳ
VNCH là biểu tương truyền thống tư do và dân chủ cho cộng đồng tỵ nạn Việt Nam. Do đó, không quản ngại tốn kém công sức và thời gian, chúng tôi đã được Dân Biểu Tony Payton (D) và 17 Dân Biểu TB/PA bảo trợ Dự Luật HR-613, Dân Biểu Dennis M. O’Brien ® Chủ Tịch Quốc Hội TB/PA đã ban hành Sắc luật ngày 07/04/2008.
      Song song với thành qủa đạt được với sự cộng nhận lá cờ vàng ba sọc đỏ của TB/PA nên chúng tôi đã tiếp tục vận động với Nghị viên At- Large  David Oh để yêu cầu Hội Dồng Thành Phố Philadelphia chấp thuận cho CDVNTHK treo cờ VNCH trước tiền đình Thành Phố Philadelphia nhân ngày Quốc Hận 30/04 và Thương Kỳ VNCH tại CITY HALL , CITY OF PHILADELPHIA hang năm từ  10 sáng dến 5 chiều.
       Một chiến hửu của chúng tôi  là Ông Frank Bud Kowalewski , cưụ chiến binh Hoa Kỳ đã chiến đấu trong cuộc chiến Việt Nam bị thương, giải ngủ  và đã sát cánh cùng CDVNTHK hơn 20 năm qua đã mời Ông Mạc Hồng Quang đến họp với Hội Cựu Chiến Binh Philadelphia để biết thêm chi tiết về chương trình trùng tu khu  vực Đài Kỹ Niệm Penn’s Landing ( South Philadelphia ). Trong những phiên họp trong năm năm. 2012. Ông Mạc Hồng Quang nhân danh CDVNTHK  có yêu cầu Ban Quản Trị và Ông Terry Williamson, Chủ Tịch Hội Cựu Chiến Binh Hoa Kỳ tại Philadelphia chấp thuận cho CDVNTHK xây dựng Kỳ Đài Việt Nam song song với Kỳ Đài Của Mỹ. Sau nhiều tháng thảo luận và bàn cải, Ông Terry Williamson đã gởi thư  chấp thuận cho Ông Mạc Hồng Quang , Chủ Tịch HĐĐB/ CĐVNTHK  được phép xây Kỳ Đài Việt Mỹ ngày 19/07/2013 tại Penns Landing cho Cộng Đồng Tỵ Nạn CSVN. Vì nghĩ đây là việc công ích cho CĐVN tại Philadelphia nên Ông Mạc Hồng Quang đã nhờ một thành viên trẻ để đứng ra làm Trưởng Ban Tổ Chức gây quỷ xây dựng Kỳ Đài. Việc xây dựng kỳ đài Việt Mỹ tại Philadelphia đã gây xáo trộn trong Cộng Đồng vì một vài cá nhân đã thao túng và lũng đoạn vì miếng đỉnh chung và có lập trường Hòa Hợp Hòa Giải với CSVN.
 
      Kết luận: Thành viên của CĐVNTHK chỉ thi hành  theo  Nội Quy và Điều Lệ đã được minh định trong hiến chương năm 1990  có ghi rỏ:
–          Chống Cộng Sản độc tài dưới mọi hình thức.
–          Không chủ trương  Hòa Hợp, Hòa Giải  với CSVN.
–          Thành viên BCH/CĐVNTHK đương nhiệm không được phép về VN.
–          Tất cả mọi thành viên vi phạm sẽ bị khai trừ khỏi CĐVNTHK.
 http://sbprabooks.com/ QuangHongMac.Author 3 books
Bài viết của Lê Trường Sơn
Bệnh đại dịch Coronavirus Vũ Hán  hay còn gọi là COVID-19  đã được phát hiện từ cuối năm 2019, nhưng CSTQ vẫn cố tình ém nhẹm kể cả Cơ Quan Y Tế Quốc Tế luôn ũng hộ và bao che cho CSTQ. Hơn 100 quốc gia trên thế giới thiệt hại nhiều nhân mang kể cả Hoa Kỳ. Do đó, mọi  sinh hoạt đều ngưng hoạt động đề chờ quý chuyên viên về dịch bệnh tìm thuốc điều trị. Hàng trăm Bác Sĩ và chuyên viên đã hy sinh sức khỏe kề cả mạng sống của mình để đem lại sức khỏe và bình an cho nhân loại.
Hiện nay, nhiều loại thuốc  ( vaccine ) đã được chủng ngừa như  Pfizer, Moderna, Johnson &Johnson v.v.v. đã giúp hàng triệu người khỏe mạnh. Tuy nhiên, để tránh lây nhiểm bộc phát, chính quyền  đã hạn chế những sinh hoạt cộng đồng như Thể Thao, Văn Nghệ, Picnic v.v.v.
Tuy nhiên  tại Thành Phố Philadelphia, chính quyền đã rộng lượng cho phép Cộng Đồng Việt Nam tại Hoa Kỳ ( VACUSA) được Thượng Kỷ VNCH tại tiền đình Toà Thị Chính Thành Phố Philadelphia  lúc 9:00 giờ sáng Ngày Quốc Hận 30/4/2021 với số người hạn chế.  Mặc dầu có một vài trở ngại vào giờ chót nhưng mọi việc vẫn tiến hành tốt đẹp. Cờ VNCH được giới chức Mỹ kéo lên , quý giới chức của City Council  như Nghị Viên David Oh có mặt ; Cô Lois Kang, Chánh Văn Phòng của Nghị Viên David Oh  vả Ban Tham Mưu; Ông Mạc H. Quang, Chủ Tịch HDĐB/ CĐVNHK; BS Trịnh Văn Chương và BS Trịnh Ngọc Phương, HDQT/ UBVDQK/VNCH; BS Trần Đại Sơn, Trưởng Ban  Thượng Kỳ VNCH ngày QH 30/4/2021 tại City Hall, Thành Phố Philadelphia; Ông Mã Thành Lợi, Trưởng Ban Tổ Chức của UBVDQK/VNCH; Cô Thuý Mỹ, một phụ nữ hăng say hoạt động trong ngày QH 30/4 hàng năm; AC  Dũng và Huệ luôn có mặt trong những ngày QH 30/4 đủ ở xa TP Philadelphia và một số quý đồng hương. Sau khi thượng kỳ xong, Ban Tổ Chức kính mời  Nghị Viên David Oh, quý quan khách và đồng hương tham dự chụp hình kỹ niệm Lễ thượng kỳ VNCH nhân ngày Quốc Hận 30/4/2021 và xin tái ngộ với đồng hương tỵ nạn CS tại TP Philadelphia trong năm 2022 một cách trọng thể hơn khi bệnh dịch COVID-19 chấm dứt. Buổi lễ chấm dứt lúc 10:30  sáng cùng ngày. Lê Trường Sơn

SƠ  LƯỢC VỀ CỘNG ĐỒNG VIET NAM TẠI HOA KỲ

(VACUSA)
                                                    
 Bài viết của Lê Trường Sơn
      Kể từ ngày lưu vong khi CS Bắc Việt dung vũ lực xâm chiếm nước VNCH, một số quan chức chính quyền, quân đội và nhân dân đã đào thoát khỏi miền Nam Việt Nam để tránh sự trả thù tàn độc của Cộng Sản Bắc Việt. Số người còn lại phải sa cơ vào tay giặc trong lao tù Công Sản Bắc Việt mà CSung danh từ mỹ miều “ HỌC TẬP CẢI TẠO  “
đe ru ngủ những người không hiểu biết chính sách dả man của CS, gia đình của Quân, Công , Cán Chính va thương dân vô tội đã bị trục xuất và đày đi vùng Kinh Tế Mới nơi rừng sâu nước độc  Thảm cảnh Bắc Việt Cộng Sản giết người Việt Quốc Gia đã bắt đầu sau ngày 30 tháng tư năm 1975. 
Hàng triệu người Việt Quốc Gia không thể sống trong chế độ người  bóc lột người, nên đã liều chết ra đi tìm tự do bằng cách băn rừng qua Cao Miên, Lào để hy vọng đến Thái Lan tìm đường sinh lộ hoặc dùng ghe, tàu đi Mã Lai, Thái Lan, Nam Dương v.v. Đa số người tìm tự do đã không đến được miền đất hứa mà thân xác đã chông vủì nơi chốn hoang vu mà người than sẽ không biết nơi nào để đưa về nơi cố quán. So với những quốc gia tự do mà người Việt tỵ nạn định cư thì Hoa Kỳ là nước dẳn đầu với hơn 2 triệu người theo báo cáo dân số. Tuy nhiên mải đến năm 1990, Cố Thiếu Tướng Trần Văn Nhựt ( người hung Tử Thủ An Lộc ) đã vận động với quý vị hoạt động cộng đồng tại các Tiểu Bang và tổ chức thành lập Cộng Đồng Việt Nam tại Hoa Kỳ (CĐVNTHK). Sinh hoạt của CDVNTHK tiếp tục sinh hoạt cho đến khi BS Trương Ngọc Tích vỉ bệnh nên gởi email cho Ông Mạc Hồng Quang, Đồng Chủ Tịch  để đứng ra tổ chức bầu cử CDVNTHK . Lúc bấy giờ Bác Sĩ Tôn Thất Sơn có hỏi CDVNTHK ly do BS Trương Ngọc Tích tại sao không tổ chức mà lại giao cho (ng Mạc Hồng Quang. Bà Tôn Nữ Hoàng Hoa và Ông Mạc Hồng Quang đã gởi 2 email của BS Tích từ chức vì bệnh và chính thức yêu cầu Ông Mạc Hồng Quang đảm trách việc bầu cử Tân Ban Chấp Hành. Trong khi chúng tôi tổ chức bầu cử tại Texas thì vài thành viên trong Ban Chấp Hành đã móc nối với BS Tích để tổ chức bầử cử  tại New York mặc dầu lúc bấy giờ tình trạng sức khỏe của BS Tích không được tốt. Việc bầu cử tại New York đã có sự cải vả giửa TT Lý Tòng Bá và Ông Nguyễn Văn Tần ( CDVN VA, MD và WDC) mà báo chí có đăng tải. Sự xung đột nầy cũng là lý do có sự ra đời của các Cộng đồng khác tại Hoa Kỳ. Riêng CDVNTHK tại PA do Ông Mạc Hồng Quang làm Chủ Tịch HĐĐB/CDVNTHK đã xin giấy phép hoạt động nhiều Tiểu Bang kể cả TB/PA.
 
CĐVNTHK nhận thấy nhiều Tiểu Bang và Thành Phố có đ6ng người Việt tỵ nạn  sinh sống  đã vận động thành công yêu cầu quý vi  Thống Đốc, Thị Trưởng ký sắc luật công nhận Quốc Kỳ
VNCH là biểu tương truyền thống tư do và dân chủ cho cộng đồng tỵ nạn Việt Nam. Do đó, không quản ngại tốn kém công sức và thời gian, chúng tôi đã được Dân Biểu Tony Payton (D) và 17 Dân Biểu TB/PA bảo trợ Dự Luật HR-613, Dân Biểu Dennis M. O’Brien ® Chủ Tịch Quốc Hội TB/PA đã ban hành Sắc luật ngày 07/04/2008.
      Song song với thành qủa đạt được với sự cộng nhận lá cờ vàng ba sọc đỏ của TB/PA nên chúng tôi đã tiếp tục vận động với Nghị viên At- Large  David Oh để yêu cầu Hội Dồng Thành Phố Philadelphia chấp thuận cho CDVNTHK treo cờ VNCH trước tiền đình Thành Phố Philadelphia nhân ngày Quốc Hận 30/04 và Thương Kỳ VNCH tại CITY HALL , CITY OF PHILADELPHIA hang năm từ  10 sáng dến 5 chiều.
       Một chiến hửu của chúng tôi  là Ông Frank Bud Kowalewski , cưụ chiến binh Hoa Kỳ đã chiến đấu trong cuộc chiến Việt Nam bị thương, giải ngủ  và đã sát cánh cùng CDVNTHK hơn 20 năm qua đã mời Ông Mạc Hồng Quang đến họp với Hội Cựu Chiến Binh Philadelphia để biết thêm chi tiết về chương trình trùng tu khu Đài Kỹ Niệm vực Penn’s Landing ( South Philadelphia ). Trong những phiên họp trong năm năm2012, Ông Mạc Hồng Quang nhân danh CDVNTHK  có yêu cầu Ban Quản Trị và Ông Terry Williamson, Chủ Tịch Hội Cựu Chiến Binh Hoa Kỳ tại Philadelphia chấp thuận cho CDVNTHK xây dựng Kỳ Đài Việt Nam song song với Kỳ Đài Của Mỹ. Sau nhiều tháng thảo luận và bàn cải, Ông Terry Williamson đã gởi thư  chấp thuận cho Ông Mạc Hồng Quang , Chủ Tịch HĐĐB/ CĐVNTHK  được phép xây Kỳ Đài Việt Mỹ ngày 19/07/2013 tại Penns Landing cho Cộng Đồng Tỵ Nạn CSVN. Vì nghĩ đây là việc công ích cho CĐVN tại Philadelphia nên Ông Mạc Hồng Quang đã nhờ một thành viên trẻ là DS Trần Diệp để đứng ra làm Trưởng Ban Tổ Chức gây quỷ xây dựng Kỳ Đài. Việc xây dựng kỳ đài Việt Mỹ tại Philadelphia đã gây xáo trộn trong Cộng Đồng vì một vài cá nhân đã thao túng và lũng đoạn vì miếng đỉnh chung và có lập trường Hòa Hợp Hòa Giải với CSVN.
 
      Kết luận: Thành viên của CĐVNTHK chỉ thi hành  theo  Nội Quy và Điều Lệ đã được minh định trong hiến chương năm 1990  có ghi rỏ:
–          Chống Cộng Sản độc tài dưới mọi hình thức.
–          Không chủ trương  Hòa Hợp, Hòa Giải  với CSVN.
–          Thành viên BCH/CĐVNTHK đương nhiệm không được phép về VN.
–          Tất cả mọi thành viên vi phạm sẽ bị khai trừ khỏi CĐVNTHK.
 http://sbprabooks.com/ QuangHongMac.Author 3 books
KIẾM HẬN MÊ LINH-
Lê Trường Sơn(Mạc Hồng Quang)


Kịch xảy ra trong thời kỳ Hán xâm lăng lần thứ hai. Hai Bà Trưng khởi 
nghĩa năm 40 sau Tây Lịch. 
—————————– 
Nhân vật: 
Đặng-Thi-Sách 
Trưng -Trắc 
Trưng -Nhị
Thánh -Thiện Công Chúa 
Tô-Định 
Thành-Công 
Quân hầu

MÀN 1 :

Thi Sách ra đi 
Thi -Sách: Trăng tỏa hào quang vằng vặc 
Mây tần lạc nẻo bơ vơ
Từ chốn dinh môn tâm sự não nề
Mang uất hận của người dân đau khổ
Ôi ! Thi- Sách, lòng người đầy tủi hổ
Tái tê buồn lê gót đến dinh thù 
Nuốt căm hờn nhìn tủi đến thiên thu 
Người Lạc-Việt, thương ôi người Lạc-Việt ! 
Trước dinh tặc chắc là ta phải chết 
Người Việt ơi ! Nghiệp lớn có ai đương ? 
Ngùi trông điệp điệp trường giang 
Gót giầy xâm lược xéo tan cơ đồ Ai người nếm mật năm xưa 
Ta đành thua ! phải , đành thua sao đành … 
Dinh Tô-Định 
Tô – Định:- Chư tướng ,,,,, 
Diên-Châu huyện tướng đã tới chưa, hay trễ lệnh thiên triều? 
Quân Tàu: bẩm tới rồi, còn chờ lệnh vào chầu, 
Xin chủ tướng gia ân cho diện kiến 
Tô-Định: Ta hạ lệnh vệ quân cho nhập điện 
Thi- Sách: Thần Diên-Châu huyện tướng cuí đầu thưa 
Liên tiếp mất mùa dân đói xác sơ
Dân bản huyện cũng lâm vào đói rét 
Cam bất lực xin lệnh trên soi xét 
Biết lấy gì nộp thuế cho thiên triều ? 
Tôi cúi xin đạo đạt một hai điều 
Miển thuế cho dân từ năm trước 
Giảm nô dịch, nghiệm trưng quân bạo ngược 
Lấy nghĩa nhân để cai trị toàn dân 
Nòi Hán xưa dưới chế độ bạo Tần 
Thiên Quốc đã bao năm đồ than 
Bởi tàn bạo nên Lưu – Bang phục Hán 
Gương ngàn xưa vằng-vặc đến ngàn sau 
Ôi ! tướng công là Bắc đại anh hào 
Chắc hẳn lầu thiên kinh vạn quyển ? 
Sức căm phẩn là sóng ngầm đáy biển 
Khi âm ba phẫn nộ khó long ngăn 
Sợ đường cùng sức mạnh của toàn dân Kẻ mất nước phải vùng lên cứu nước 
Tô-Định : Không thể được ,,, 
Thi-Sách : Tôi là kẻ cầm đầu trong một huyện 
Xin thiên triều miển thuế có một năm 
Đại diện dân, dân cậy chẳng làm xong 
Xin trả ấn trở về đời dân dả
Tô-Định : Này Thi-Sách , ta thiếu gì tướng tá 
dưới tay ta mà ta phải cần ngươi 
Cho ngươi về rồi chống mắt mà coi 
Dân Lạc – Việt sẽ nếm mùi đồ thán 
Thi-Sách : Luật cai trị dĩ dân vi bản 
Gương bạo Tần người Hán chắc chưa quên 
Miệng nói thương dân mà gieo rắc điêu linh 
Đừng vội nghĩ Nam-Man mà khuynh đảo 
Rán mỡ dân cho thỏa tình cơm áo 
Luật tồn vong sao tránh khỏi phục thù 
Gươm Thái-A mãi mãi dưới trăng thu 
Ắt có lúc phải đem ra thi thố
Tô-Định : Người im đi…… Chống lại ta ? – Man rợ
Gót chân ta dẫm nát cỏ ngàn phương 
Thi-Sách : Tôi biết ngài có sức mạnh phi thường 
Đủ sức xua quân gây tàn khốc 
Sinh vật nhỏ hay có nhiều nọc độc 
Dù ăn thua cũng châu chấu đá xe 
Nước tôi nghèo, dân tôi ít, Trí tôi dư
Đủ can đảm bước lên đài tranh đấu Tô-Định ( giận dữ ) : Cho ngươi lui 
Thi-Sách ( than ) : Nắng bạc trời xanh dãi mái đầu 
Ai hưng nghiệp lớn cứu đàng sau 
Nước non nhuộm thắm màu tang tóc 
Tình hận bên tim, máu đục ngầu 
Đôi mắt trông về nẻo cố hương 
Non song mờ phủ một màn sương 
Nhắn ai đừng bận tình ly biệt 
( chuyển ) Nhạc trổi khúc đoạn trường 
Đầu xanh đừng vội chít khan tang 
Để bận lòng nhau dưới suối vàng 
Tuốt kiếm đầu voi xua giặc nước 
Phất cờ nương tử cứu giang san 
Vệ-Binh : Thi- Sách đứng lại 
Thi-Sách : Bắt ta ư ? 
Ta nào có ngại….. 
Người anh hung biết trước buổi gian lao. 
Không một lưởi gươm, không mảnh nhung bào 
Hùm thiêng thất thế chui vào bẩy thưa 
Vệ – Binh : Ngươi biết chưa ? 
Thi – Sách: ( cười lớn ) ngươi…..Lính hầu, Tô-Định ? 
Người Việt ư ? Hảy trông kìa cổ kính Gương soi 
chung sáng tỏ khắp trời Nam . 
Phản tỉnh đi huynh, con cháu Hồng – Bàng 
Vệ – Binh : Không thể đươc, con ngươi tôi tư mản 
Thi-Sách: Ô hay nhỉ, huynh trọng kìa núi Tản Nơi kết tinh linh khí tổ tiên xưa 
Đã do ai huynh tồn tại đến bây giờ 
Ơ không trả huynh nở nào phản quốc 
Tôi thương huynh trót lầm đường lạc bước 
Tỉnh lên huynh quay gót chúng ta về
Vệ-Binh : Không thể được, chúng ta đi… 

MÀN HAI 
( cảnh dinh Trưng Trắc ) 
Trưng Trắc : Cho lui quân hầu 
– Thi-Sách chàng ôi khả kính 
Người anh hung vì nước chết là vinh 
( ra đi ) 
Lạc loài than gái lênh đênh 
Ra đi nợ nước nợ tình ngổn ngang 
Rối bời tâm sự nặng mang 
Biết đâu nhạn Bắc, tin Nam mà tìm 
Trưng Nhị: Chị ơi gánh nặng tổ tiên 
Cùng ai chèo lái con thuyền phong ba 
Long-Biên đường hảy còn xa 
Biết đâu máu đã thắm hòa Nùng Sơn 
Tiếng Vọng : Máu đã nhuộm Nùng Sơn chiều hôm ấy 
Đi làm chi, trở lại đi làm chi 
Trưng Trắc: Ồ ai đó ! tiếng ai kỳ quái vậy 
Ta bao ngày ngưởng vọng rách bờ mi 
Tiếng Vọng : Về đi, quay gót trở về Mài gươm rửa hận còn gì mà mong 
MÀN BA 
( Cảnh Núi Rừng ) 
Thành Công : Rừng khuya lạc bóng Hằng Nga 
Đi đâu hảy nói để ta đón nàng 
Trưng Trắc ( giật mình ) Rừng khuya thân gái dặm trường 
Vì chồng lạc bước tìm đường đi theo 
Thành Công : Đây rừng khuya ngự trị của muôn beo 
Chắc người ấy đã gởi thân miệng cọp 
Về láng trại, theo ta đừng hồi hộp 
Về với ta người sẽ được tin dung 
Nếu dọ đường cho một lũ cuồng xâm 
Đầu nhi nữ chắc phải bêu ngọn kiếm 
Trưng Trắc : Ta thân gái vượt muôn trùng nguy hiểm 
Chống tử thần và chống cả muôn beo 
Hảy nhìn ta với lưởi kiếm ta đeo 
Không phải kẻ để các ngươi khuynh loát 
Trước nhục nước chúng ta đừng sát phạt 
Ta ganh đua là ta giết nòi ta 
Nghe lắng đâu đây văng vẳng hồn ma 
Đang rên siết kêu la đòi đất tổ
Thánh Thiện: Khoan những kẻ đón đường vô cớ
Cợt nữ nhi trong một góc rừng xanh 
Ta thẳng tay trừng trị lũ súc sanh 
Lúc quốc biến không mưu đồ phục quốc Thân bảy thước, than ôi! thân bảy thước 
Giữa rừng xanh toan dở thói dâm ô 
Thật lũ ngươi chỉ là lũ côn đồ
Không xứng đáng là dân trên nước Việt 
Thành Công : Đa tạ cô nương kẻ hèn đã biết 
Xin cô nương bình tĩnh chớ nặng lời 
Tôi ẩn chốn sơn lâm cũng bởi giống nòi 
Chẳng phải kẻ làm nghề thảo dã 
Muốn hiểu nhau phải biết nhau trước đã 
Xin nương nương cho điện hạ biết tên 
Thánh Thiện : Cô gái Mường, tôi tên gọi Thánh Thiên 
Còn Đại huynh 
Thành Công : Thành Công là hiệu 
Học kiếm cung ngay thuở còn niên thiếu 
Theo nghiệp cha tìm trả nợ non song 
Muốn thoát thân cá chậu chim lồng 
Mới mượn rừng sâu chiêu tài, luyện tướng 

Trưng Trắc : ………………………..Thi-Sách phu nhân 
Thánh – Thiên : Thế ra chị là cột trụ của toàn dân 
Đây đó nghe danh đều ngưỡng mộ 
Quân chị đâu mà một mình một ngựa 
Đêm đã tàn còn lạc giữa rừng sâu 
Em Thánh -Thiên chi bộ chận địa đầu 
của Thi-Sách….. 
Trưng Trắc : ……………………của Thi-Sách ? Thánh – Thiên : Em chỉ huy Mường, Mán, Thổ
Trưng Trắc : Thế là ta gặp gở ….. 
Đi tìm em trời đã chỉ cho ta 
Hận muôn đời tạm gác bỏ vinh hoa 
Ta tìm em để mưu đồ đại nghiệp 
Ngọn kiếm đầu voi phơi gan nữ kiệt 
Sống vì dân thì chết phải vì dân 
Trên tinh kỳ viết thảo một chử nhân 
Bên cạnh Trưng-Vương trừ rợ Bắc 
Thành -Công : Thưa Lệnh bà kẻ hèn thảo tặc 
Đã vô tình xúc phạm đến long nhan 
Xin lệnh bà rộng lượng ra ân 
Thân nguyện đem quân về quy nạp 
Trưng Trắc : Thành Công đừng câu chấp 
Không tội gì mà bảo dung tha 
Hãy trở về luyện tập quân cơ
Ta sẽ tìm Thành-Công đàm đạo 
Thành-Công : Tâu lệnh bà, kẻ hèn xin lĩnh giáo 
( hạ màn )

MÀN NĂM 
( Trưng Trắc ngồi suy nghỉ ) 
Thánh Thiên : Đêm đã khuya sao chị chưa đi ngủ
Trăng đã tà, sương nặng hạt đêm thâu 
Bên hiên tây rừng im tiếng hú 
Vươn ru con bặt tiếng đã từ lâu Trưng-Trắc : Chị vừa ngủ mơ thấy người Thi-Sách 
Trở về đây quần áo rách tả tơi 
Chị cũng biết người anh linh hiển hách 
Trở về đây phò hộ chị mà thôi 
Em cho người liên lạc khắp nơi 
Hẹn tất cả đúng ngày hành sự 
Ta cùng nhau phất ngọn cờ Nương tử
Diệt sài lang để cứu lấy non song 
Thánh- Thiên : Tuân lệnh, nhưng …….. 
Trưng Trắc : ……………Nhưng sao ? 
Thánh-Thiên : Kìa một bóng hồng… 
vừa hé hào quang trong màn sô trắng 
Chị nhìn xem hình ma im lặng 
Lơ lửng giữa thinh không 
Trưng Trắc : Ờ nhỉ một bóng hồng 
Thấp thoáng như ma chơi ẩn hiện 
Hởi hồn ma tâm sự gì bí hiểm 
Nói cho ta, hảy nói với ta đi 

Hồn Ma : Trưng Trắc ơi đêm buồn em có biết 
Từ cố đô ta tới viếng thăm đây 
Ta đến cùng em để báo tin vĩnh biệt 
Nhưng hồn ta lơ lửng mải từng mây 
Đi theo em để bảo toàn tính mạng 
Của riêng em và cả giống Rồng Tiên Tạm biệt em kìa vừng đông ló dạng 
Ta theo em và sống mải bên em 
Trưng-Trắc : Trời ! Thi-Sách chàng ơi ở lại 
Để cùng em bàn chuyện cứu giang sơn 
Em là gái nhưng xin chàng đừng ngại 
Trên đầu voi em phất ngọn cờ vàng 
Hai lưởi gươm khi chặt đầu Tô-Định 
Để dân Nam trọn hưởng kiếp tự do 
Thì Thi-Sách chàng ơi khả kính 
Chín suối xa xăm hai đứa hẹn hò…. 
Thánh Thiên Đừng nói gở, chị ơi đừng nói gở
Giết xong thù ai tiếm vị an dân ? 
Con thuyền Việt ngả nghiêng ai chèo đở
Thường tình chi cho mang tiếng thoa quần ? 
Trưng-Trắc : Ham chi cái ấn Vương hầu 
Hy sinh không phải mưu cầu Vinh hoa 
Thánh Thiên : Chị em ta hãy trở vào nhà ….. 

HẠ MÀN 
( Hồi trống đổ ) 
Trưng Nữ Vương mặc chiến bào, giương cao kiếm, cờ
Thánh-Thiên : Đã đến giờ hành sự
Các chư tướng cùng muôn dân quyết tử
Một trận thư hung trực chỉ Long- Biên 
Giải quyết sống còn trong phút thiêng liêng 
Không thắng địch toàn dân Nam tiêu diệt Trưng- Trắc : Đã đến giờ quyết liệt 
Trẩm chiếu truyền cho Tả, Hửu, Trung quân 
Chết trước ba quân sẽ được phong thần 
Tên tuổi ghi vào trang quốc sử ………. 
( TUNG HÔ QUYẾT CHIẾN ) 
…. ——————– 
Philadelphia, ngày 18 tháng 3 năm 2021 
Lê – Trường – Sơn 
( Raphael M.V. Mạc ) 
CROSSING OVER
                                                                                                                                  By Le Truong Son
Socialist Republic of Viet Nam (SRV) after forcibly occupied southern on April 30, 1975, all military and official personnel of the South Vietnamese government were arrested and detained in prison they used to call grim with beautiful names as ” re-education “. SRV has used this camp to torture and kill the soldiers of the Republic of Viet Nam (RVN) who did not surrender or for personal animosity black before April. Some former Army, People, Civil servant which the Việt Cộng (VC) had been firing an inhuman way as Colonel Hồ Ngọc Cẩn,  former Chương Thiện Province Chief; Major Lê Văn Ba, former Chief District Vũng Liêm District, VC used fine grass knife beheaded; Major Nguyễn Văn Quế, former Commander of Vĩnh Long airport security had
been strangled died in prison in Vĩnh Long.
 
Inhumane than half that VC had dug the grave of Major Nguyễn Văn Ngọc, former Battalion Commander Regional Force Battalion of the Vĩnh Long province has defended in Ba Càng sub- zones of the day April 29,1975. Of course, this is just one of thousands upon thousands of jobs cruelty that VC had treated Military, People, Personnel, Government of the Republic of Vietnam after General  Duong Van Minh  goods declared  unconditional  surrender date  April 30th 1975.
 
Shortly after the April shooting down black government of South Vietnam, thousands mourn his wife took place as against, the loss of his father happened across the South from the Bến Hải to Cà Mau. Those fortunate to survive the day April 30 as cattle had to make life in the camps from South to North. According to media reports, on July 2013 the former Captain Nguyễn Hữu Cầu
still was being held in prison for more than 35 years of Communist. Grandson of Captain Nguyễn Hữu Cầu has sent an application for the Communist excuse for Captain Cầu grandfather was nearly
blind in both eyes and was very weak because of illness without nutrition. Therefore the US and some Human rights organizations are such as Amnesty International ignore the most long term political prisoner Nguyễn Hữu Cầu, a man incarcerated longer than Nelson Mandela. Indeed they helped the most fake and scam politic prisoners as Cù Huy Hà Vũ (he conformed: I have never
opposed against the Vietnam communist party), his son was studying in Australia while he was
living in prison camp with the accommodation as hotel. Mr. Điếu Cày Nguyễn Văn Hải, a former North Vietnam communist trooper, a tax evasion, not political prisoner, during he serving in jail by tax evasion conviction, he still had property for rent and his daughter was oversea student in Canada. A Female Prisoner Trần Khải Thanh Thủy, during she was serving in jail, her daugter was oversea student in Europe. Comparing with the most South Vietnam Army sent to the re-education
camp after Saigon lost on April 30, 1975, the family was facing the hardship by new regime policy, the family member as parent, espouse of prisoner had to sell anything, including cloth for food.
The numerous member of ARVN and public servant were about 800,000. But there was about 165,000 prisoners killed by execution, torture, illness with medical, bad treat, forced laborer and currently terrified the spirt.
 
This proved mendacious Communist propaganda has always wanted reconciliation with the people of the South, but they still detain South Vietnamese soldiers were against them in the war VN.
Therefore, we never believe what the atheist Communists propaganda but to acknowledge the cruelty of their job to pass on to the next generation of Vietnamese national who clearly know the
facts occurring after the date April 30th 1975.
 
The majority of southerners are VC arrested and after being in prison or evasion, there is no identification. Who released the report to go to the police daily at the wards, village’s individual who fled the prison, they must find ways to flee. This is an opportunity to get rich quick by the Communist police should they have to hook them with those owners who want to cross the border by ship out how much cost per gold tree, This form of buying flats for the ships police station level control to set the time and date they will give over.
 
Like the family of former Military, Public, Officials, other Government VC family often called “Ngụy Quân, Ngụy Quyền” means “Fake soldiers, Fake government”, the VC seized all the houses, cars, money, including money in banking and  chased “ Ngụy Quân, Ngụy Quyền” families go “New Economic Zone”. The essence of the New Economic Zone is the VC wants damnation and killing people once worn in South Vietnam alone. New Economic Zone just the wilderness, the minefield is not broke, do not be helping any means of production, especially without water,
electricity…
 
Many people do not have identity papers because there were probation, daily to walk dozens of kilometers to the area of social public security and is forced to go to work for communal irrigation and county of  residence. Is there any situation is miserable for his wife and children with no husband went to eat rice irrigation do not work for the commune, district for a week. There is in these painful situations, we may know the frequency of algae Vietnam woman has worked hard to earn money for you and take care of her husband in prison. Cannot live in a society full of hatred of the victors swagger, I found the road crossing over the famous attractions like Chu Hải , Vũng Tàu Town, Rạch Gía and Cà Mau v.v.v. but it failed. Back home, I hope to see people you have known for a while, but life after April Black was completely changed. N Early on, I went to the cafe next to the Thanh Thủy bread factory at the folk Cần Thơ to wait for the bus passes Cần Thơ.
 
Sitting in the side facing the cup of black coffee has begun to cool, and I was startled because someone behind patted, I turned and saw Hứa Văn Sở aka Sáu Sở itself an acquaintance before 1975 and are now owner of the garage Tân Tiến in Town. He told me that he has a job openings and if necessary to meet him at 7 o’clock tonight. Punctuality, I saw him at the garage, and he said he needed someone who knew his sailing, boating and asked me if I was not. My answer is yes.
He was appointment the next day I returned and he will give details. The next day, I met him and some of his customers, including their grandchildren’s younger daughter named Hiệp, daughter of Tám Nghĩa in Xóm Bánh Phòng Khoai and husband named Sử. He said that his Department of fleeing and hired a former South Vietnamese naval officers ship drivers escaped Việt Nam, but unfortunately the ship was seized by police  at Xóm Chài, Cần Thơ. He is currently waiting to buy
another boat and need a navigator because he can not afford to pay for his naval officers as well as giving away not charge his family of 6 this naval officer.  Sáu Sở said that if I agreed he would pay me to recommend the three countries as well as for my wife and children away without charge. However, he needs me to pay up front to him 2 gold bar cost and will return it to me after including
wages. At the time, I just bring a Rolex invention, a Dupont lighters and some gold that I bring to the households themselves only. Therefore, I have sold watches, lighters and put out for him. Sáu Sở would meet me next Monday to go Cần Thơ and Sunday afternoon I went to see Mr. Tám Quy who  is  an  owner  of  the  Kỳ  Viên  pagoda  to  visit  his  temple  and  asked  his  opinion  about  the upcoming crossing.  Mr. Tám Quy refuge from small and more abbot decades, in addition he is
also known for good guess invasion hexagram everyone should be admired. Upon entering the hall,  I  just  greeted  him,  Mr.  Tam  Quy  asked  me  to  see  the  hexagram  is  to  go  cross-border
aggression is not it? I stammered answer is yes and asked him to help. He told me to burn incenseand impulsive aggression in a hexagram made bamboo tube. I gave him hexagram aggression and
this  month  he  told  me  that  I  could  not  walk  and  had  to  wait  3  months  later  go  the  better.
I stay mentally is all completed and planned tomorrow Monday is the day comes but Mr. Tám Quy say that my stomach was very anxious. I set out from his op-ed, he asked me to wait for him to give me a piece of paper and told me that before the ship crossed the border to read the questions in the paper. Actually, I absolutely do not believe superstition, but before his kindness I had to hold the paper wrapping and greeting him leave. True to his predictions Tám Quy, when we arrived, the ship in Cần Thơ was kept by Sáu Sở worker needed was confiscated and the ship’s worker was detained. When this happens unintentionally, I had to change seats in regular contact with him and Sáu Sở when necessary. A month later, Mr. Sáu Sở wanted to see me then I went to see his private department at his acquaintances in Ninh Kiều Quay market. Here, he gave me 20 gold bar were wrapped in fabric cover subjects such as colon and told me to drive honda off the bridge plum garden  to  Tham  Tướng  bridge  to  give  Sáu  Lực    and  then  prepare  to  Cà  Mau.  Although no identification papers, but they must follow labor javelin, I delivered 20 gold bar for Sáu Lực and going to Cà Mau. However, last time Sáu Sở had told me that his acquaintances in the business along Highway 4 near the Hộ Phòng fork. Here, I met two nephew of Sáu Sở wife from Saigon down to wait to go across the border, but because they must wait for a long time the two brothers of his Sáu Sở wife to Saigon and returning late appointment trip.
 
          To prepare for the trip across the border, I went down to Cà Mau and telegram to my wife and my children to determine the location of the departure date. Exactly 12 pm the day G, all the passengers had escaped down the full but I do not see my wife and children. I asked Sáu Sở did my family meet him at Cần Thơ according to whether or not he told. Sáu Sở said my family does not have to see him at my cousin’s house in Cần Thơ. Because of time urgency, and people too crowded so I’m sure everyone on board immediately. Sáu Sở wife gave him a number of diamonds, gold and the US dollar in front of me because she had to stay to visit her son arrested by police yesterday afternoon before from Cà Mau to Hộ Phòng fork. I am very sad to see my family did not accompany the boat crossing but sadly when his wife and son to stay home. Once off the train, I ask everyone to keep quiet and only talk after the ship set sail. I asked if he kept the ship and transport the food, oil and water, he said there is adequate food like coconut, cops up, pineapple….
 
Drinking water, there are many, though one oil can 20 liters only. Oil too little and Sáu Sở takes care of this, so I asked him again to land the ships in the woods waiting to collect more oil before continuing departure.  Sáu Sở agrees for ships from docking to the forest, but Phan Phi Hùng who is a pharmacist to fear of arrest should tell me that he had run away because he was arrested on the border crossing road. Hùng said he hid and waited for his wife in France for his bail to France. I had to reassure him and tell Hùng that everything will go smoothly because if he caught it on which more than 100 people on board would be arrested under. I had to convince Hùng a long time and he finally agreed to stay.  Hùng and his family currently live in San Jose, California. About two hours later, he bought more oil has brought about a new oil and ships can begin the route passing by the police station near the estuary. Because there was so when the train signal before crossing the police station, I always wear to extort station run police shoot. About an hour, the ship ran aground on the sand dunes, I have to give the young man jumped into the water to push the ship away, finally ships out to sea and toward the coast of Malaysia.
Since all night to wake up the next morning the majority of passengers still asleep, only we have to take turns driving the boat as well as cooked food to proceed.  There are many huge whale fish swimming under the vessel sides should make passengers enjoy intelligent constellation clearly out to see the ship sometimes makes tilting to one side. I hurried to shout and ask people to stop to see a whale that may be to sink the ship. Around 3 pm we find land forms and on arrival I found this is a small island with white sand beaches and boat parked along the harbor. When we went to see the ship, a boat ran out and asked us where they come from. I say let him know that we crossed the border from Vietnam and asked him to show us the way to Malaysia coast. He said it was an island of the Malaysia and Vietnamese refugee camp on the island of Pulau Bidong of about 3 hours ago. We thank him and the ship turned toward the Pulau Bidong Island. More than three hours later, we arrived at F area  (later we knows the area of Pulau Bidong F) and the vessel has docked, many unlucky young man with shoulder-length hair and wading out jumped into our ship. Panic I ordered the ship back out, the young man said loudly as we are the Vietnamese of Pulau Bidong refugee camps and we are not a pirate. I do not believe the words of this young man and I heard a voice of a great stand on the mountain said: Are you Mr. Quang on the board? I was Ba Tô, Long Châu village council here. You should dock the ship here and giving oil to this young man because Malay police will come and confiscate all of this oil. I knew Ba Tô before 1975, so I told Sáu Sở to give this young man all the oil on board. About 30 minutes later, police Malaysia to meet me and give access to vessels belonging to, jetty bridge, zone A of Pulau Bidong.
All of us turn up the banks and all of them healthy for thousands of people that stood pick us astonished. After the camp procedures and physical examination at the clinic of the camp, I was a friend for staying in tents under accidental zone A. The next day I saw the American delegation visited the Bidong island camp and an American travel with Colonel Commander of Police in refugee camps which again looked very familiar that I have worked with him in Can Tho before 1975. I remember the name so I called him, he was surprised and asked what was my name and how do you know his name. I thought he could not remember my name because he did not see me for almost ten years and I’ve changed too much after years of imprisonment to be suffering in VC.
 
After inquiring, he wanted to know if I need his help with something. I told him I asked him to send a telegram to Viet Nam for my family knew I had to Pulau Bidong refugee camp of Malaysia safe. This American was the US Deputy Ambassador in Malaysia and soon his secretary Deputy Ambassador to the United States has sent me a copy of a telegram with his congratulations.
 
Rewriting in the cold winter night in North America.
Le Truong Son (MHQ)
The Avenging Sword of Milling- Mac Hong Quang
THE LAST FLIGHT MISSION
Written by Le Truong Son
 
As usual every Friday, right 6pm pick-up a parked car ready before the entrance of Trà Nóc Airport to bring some Air Force officers of 74th Air Wing Division (KD 74) to the  city  of Cần Thơ, especially to Ninh Kiều wharf eyewash after the busy day tasks. At that time Colonel Ánh is 74th Division Chief and Major Sĩ is Deputy Division Chief. Both of these were killed during a later mission.
 
Like other astronauts officers, we live together in unmarried officer quarter airfield near the camp gate. But in the camp ranges singles, only Lieutenant Mai Đức Hường (rank at that time and in 1975 the Lieutenant Colonel rank bearing) is a family only. Opposite the entrance of the airport is home to Major Hớn, in charge of security of 74th Air Wing Division, where I often went to the weekend if not down the street or go home to visit family. Known later Lt. Colonel Hồng Văn Tý on behalf of Major Hớn considered airport security.
 
Previous single housing is a fortified bunker with sand bags cover tunnel going straight on, into the bunker door opens to the left and right of the housing of the club officers. Non-Commissioned Officer (NCO) club is located right at the airport looked at the main gate, but I did not have a chance to visit this club because there is no time out.
 
In early 1967, North Vietnam communist was Soviet Union and Communist China rushing aid
should  have  brought  reinforcements  to  South  Vietnam  Liberation  Front that I often  called  to distinguish VC guerrillas with the army of North Vietnam. Communist North Vietnam under Ho
Chi Minh trail enters the intersection south through Cambodia and Laos. The guerrilla units of local VC is the reinforcement of the North Vietnamese army should have continuously attacked the outposts and bases of the ARVN.
 
No exceptions, no teams were among the 74th Air Wing Division military agencies VC attack. In the afternoon, after finishing dinner at the officers club, I’m watching our friends who are playing
cards  while  waiting  on  duty flying,  approximately 10  pm,  the  VC  shelling  the  airport.  Siren sounded, club lights turned off, we all hurried to the bunker. Because to go back to get a hat, so I was the last bunker, then past a cellar door of VC mortar shells exploded behind me. Fortunately, I was past the cellar door, if I run slowly is surely is seriously injured or killed. This is also fortunate fate of people living in war conditions. Nearly two hours later, a new alarm command repeal, the next day we learned that a number of aircraft parked in a hangar destroyers were damaged but no loss of life. Of course, KD74 sent the aircraft up and attacked the VC’s objectives in the area of Cờ Đỏ.
Because frequent sorties busy so friends only occasionally meet in clubs or on weekends when walking through town at Ninh Kieu wharf or in discotheques Hùng Khê round tray while away from home. True 6 pm on N, nearly ten single officer up to pickup truck down the street, driving
15 minutes while Bình Thủy Bridge about 3 kilometers, then he stood auto seat because VC often will shoot some cars in  this  deserted.  Tonight,clear  sky no  cloud  projects  still  cloudy, low temperatures, fresh air and no heat or rain as the week before that we are excited and extremely happy. The driver said is going to pick us back to the airport right on time at the location G bulbs and will not wait if you come late. Since accustomed to military discipline, punctuality should not have him yet determined to stay late and unless otherwise later. As with the touch of one of the Navy and Air Force earlier, after a tour of the city, I and a few friends to dinner and then to the Hùng Khê discos for listening to music and dancing.
 
Tonight is very special because the singer from Saigon down, although 9 pm but was crowded
discotheque attendance. Entered the discotheque in the vibrant atmosphere with sensational music
and colored lights sparkle did we forget what is happening outside.
I saw Lieutenant Nguyễn Xuân Đức (Thủ Đức course 19th), the son of Mr. Nguyễn Xuân Liêm, Vĩnh
Long Deputy Province chief chatting with Lieutenant Võ Tam Tú, and younger brother of Dr. Võ
Tam Anh. No table near the dance floor, so Lieutenant Đức invited us to sit together. Known as
Lieutenant Đức is regarded Escort Team Leader for Major General Nguyễn Văn Mạnh, Commander 4 Corps / Region 4. Dancing started lively with the music rotation, looked over the seated guests attending general around the dance floor I saw mostly military rather than civilian, this is easy to understand because of the outbreak of war time , civilian components and especially the merchants do not want to participate more in the areas where the presence numerous brothers soldiers.
 
          Nearly 11 pm, the fun is halfway there an officer to make LT. Đức and went out. Lt. Đức told me was busy at work and back and you’re rotating the dance floor to keep from wasting time is money. Nearly 12 o’clock at night, the Lt. Đức back and tell me that he has to pick the Sun (Highest Officer) and a talented singer K. Loan. What a great night of dancing with the singer’s voice and a gifted sound system could not be properly condemn. What fun it was time to wreak and we broke up and see you again on another occasion.
 
Mậu Thân New year 1968 (Tết offensive), while the South Vietnamese government’s commitment to the military and the people happy Spring Festival 3 days, the VC has flip parasols and with the support of the North Vietnamese army, they attacked all provinces across South Vietnam territory.
Since the unexpected and stay VC canceled ceasefire pledge promise 3 days of them, so at first the military unit and administrative had receded and some provinces are accounted as Huế City, VC killed and buried alive thousands of Military, Minorities, Person, Main and innocent civilians.
After briefly regrouped and with determination to fight to the last VC to turn the provincial capital fell into enemy hands were recaptured its army as Citadel of Quảng Trị, Huế…..
 
           Like most army troops, the military if the opportunity is “Forward” to visit family, if they live in the New Year on duty with his change with distance. In the afternoon of the 30 Lunar New
Year, I drove back home to attend all annual party which was organized by 23rd Assault volunteer groups to held at the home of an acquaintance behind the Thanh Thủy bakery at the Cần Thơ folk. 
 
           Around 1:00 Am while dinner is fun, we heard echoed from the AK series petrol station, opposite the Thanh Thủy bakery. After that we heard a lot of shoot by machine gun 30 on the terrace toward filling stations by the American Major, Chiêu Hồi Advisor (Open Arm Program) on floor roof of the bread bakery. We rushed off the lights and stood nestled into the wall and saw many black shadow appeared, carrying AK ran along the fence of the base 23 assault flotilla down the river’s edge where the base of the flotilla. We contacted the units will not be answered over half the New Year, we sit quietly and wait for morning. Early in the morning we heard the radio report said that the VC had violated ceasefire for 3 days and had attacked the South Vietnamese military bases, including the US Embassy in Saigon. Radio also said that all military personnel are now going to allow it to communicate and present themselves to the local authorities to be arranged depending on  the  task.  Around  noon  on  02.01.1968,  a  platoon  of  M-113  by  Lieutenant  Hổcommander of 2 Cavalry battalion stationed in the Bờ Gòn, next to the Vĩnh Long airport, lead to open the way to the Administration Office and the Vĩnh Long province HQ.Unfortunately for Lt. Hổ when M-113 past detachment Highway Bridge ( Cầu Lộ), the M-113 was hit by a B-40 of the VC’s hiding upstairs Bishop shot down that  Lieutenant Hổ  killed.
 
Unable to Vĩnh Long province HQ performance, we go back to the airport and into the house of
Major Có (Engineering Company) temporary stay pending the scene to pick up our stretch of Vĩnh Long/ HQ. Here we are dividing the work according to their positions and this profession is also a chance I happened to work together in the night directly with Lieutenant Colonel Trần Bá Di, Chief of Staff of 9th Infantry Division, are operated to liberate Vĩnh Long province and later to become
Major General, Commander 9th Infantry Division. Thanks to the help  of the aid  support then
Captain Phạm Quang Hồng who was broke his leg by the VC shelling dissipation   and treat injuries on US hospital ship parked in Vũng Tau. VC ambush at the intersection of Long Hồ and Lieutenant
Colonel Huỳnh Ngọc Diệp as Vĩnh Long Province Chief seriously wounded. Lieutenant Colonel
Dương Hiếu Nghĩa down alternative means to command operations cleared Vĩnh Long, then Lt.
Colonel Nghĩa up Colonel and Head of Vĩnh Long province and leave Vĩnh Long new tasks in
1972. After 3 months of VC relieve the pressure, the province and the county seat was military
Southerners  fought  vehemently  and  regained  most  important  establishments  except  Huế  and
Quảng Tri City was recaptured by an ARVN after long time.
 
Want to take over South Vietnam by force should early May 5,1968, North Vietnam had backed a half times the league is the brainchild of the National Front for Liberation of South Vietnam attacked the provinces , the county seat to the desire to be occupied by a southern territory virtually negotiate for peace talks in the future . Early morning in May 1968 , I was still sleeping soundly after a late night , but was woken up because he’s my companion knocked on the door to tell my rumblings said preparations had backed mission for a unit of the 9th Infantry Division are breaking  the VC model Càng Long district near on local Route Vĩnh Long – Vĩnh Bình ( VL-VB ). With years of experience, for us how the missions are not dangerous and do not take as much time as scale operations by the Division or Corps held previously. The mission had backed down the model on local Route VL-VB completed about 1:00 PM on N day and on the way back Trà Nóc airport we received the request of Major Lê Văn Ba, District Manager / Chief Sub-Zone Vũng Liêm / Vĩnh Long Sector, through the Tactical Operation Center (T.O.C) would be how to evacuate the injured Lieutenant Head of 3rd sub-section seriously injured at Vũng Liêm fork.
 
Known Major Lê Văn Ba, a former battalion commander of Regiment 16 / 9th Infantry Division, wounded 2 and  offered  to be the  head of  Vũng Liêm  District. Major Lê Văn Ba fought  until 4/30/1975, VC captured and executed at Vũng Liêm District’s gridiron.
           Sun in the afternoon with dark clouds in the area so we have observed down to see more clearly because the Major Ba said VC had fired at our troops. Once down we saw black dots are moving in the direction of Major Ba and we give up the ship to prepare to shoot missiles at moving targets of the VC. Aircraft average just higher, we have heard more rounds fired AK planes and makes me hurt. My friend reported to the T.O.C when I hurt and landed at the airport of Vĩnh Long. Because even on the pitch so I do not see much blood comes out until we’re landing at the Vĩnh Long airport, I fainted. Then I was taken to the Phan Thanh Giản Military Medical Institute to treat, the Chief Physician at the time was Major Lộc and Physician Captain’s Trần Văn Khang Chair of Medical Examine Board…
          Lieutenant Colonel Ôn Văn Tài, 74th Deputy Air Wing Division and delegation come to   Phan Thanh Giản Military Medical Institute to visit, comfort and encouragement of 74thAir Wing Division soldiers being treated at Phan Thanh Giản Military Hospital. As Astronaut officer with more than two thousand hours of flight as well as attending most scale military operations in the territories under the 4th corps, I did not think how the mission to destroy tissue on local Route VL – VB is the mission end of the career. I was offered to go as a student at the United States, but because of injuries and surgeries many times so I finally had to accept Farewell to Arms to return to  civilian  life  during  the  Viet  Nam  war  began  intense  outbreak  so  they  orchestrated  the international communist North Vietnamese and their henchmen executor
 Le Truong Son
( Mac Hong Quang)
Thêm tác phẩm của tác giả Lê Trường Sơn( Mạc Hồng Quang) trên trang web VB VĐBHK
Vui lòng bấm vào hình
Ra Mắt Kịch Thơ “ Kiếm Hận Mê-Linh” của Văn thi sĩ Mạc Hồng Quang
Kính thưa Quý Văn Hữu ,
Để tưởng niệm ngày qua đời của Cố Thi Sĩ Hà-Thượng -Nhân, 11/ 10/ 2011. Chúng tôi xin đăng lại bài thơ của thi sĩ gởi cho chúng tôi trước ngày lâm bệnh để kính mời quý Văn hữu họa lại bài thơ của Cố Thi Sĩ Hà-Thượng-Nhân  sau đây:


                     VÒNG   TINH    Đẫu

                       Hà-Thượng-Nhân

  Biết sao là dại là khôn
  Trăm năm một giấc chập chờn tỉnh say
  Vì đâu lại cứ quất quay
  Mà đêm thao thức mà ngày viển vông
  Cái còn cái mất là không
  Môi son rổi nhạt rươu hổng rổi vơi
  Lãi chăng còn một trận cười
  Buổn chăng canh bạc nửa đời  còn đen
  Nhìn vào chỉ thấy bon chen
  Bạn xa ai đó bạn quen và mình
  Ngàn xưa cánh bướm Trang-Sinh
  Gió mưa lại thấy chung quanh bổi hổi.

   ———————————————————————————————-+
 LTS: Nhà thơ Hà Thượng Nhân  tên thật Phạm Xuân Ninh, bút hiệu khác Nam Phương Sóc , nguyên danh Hoàng SĨ  Trinh , nguyên Chủ Nhiệm Nhật Báo Tiển tuyến . Sinh tại làng Hà Thượng Bắc năm 1920 và qua đời ngày 11/10/2011  tại San Jose ( theo Wikipedia tiếng Việt ). California.
Nhà thơ  Hà Thượng Nhân nguyên là Cố Vấn cho Hội Đổng Tông Họ Mạc Hái Ngoại. Theo lời thuật lại của Ông Cố Hội Trưởng  Phạm Tú ( Mạc Hoài Hương) thì  đầu tháng 4/ 1975 , một phái đoàn của  quốc gia Đại Hàn  ( Republic of Korea ) là hậu duệ của Trạng Nguyên Mạc Đĩnh Chi  ( cưới Công chúa , con gái của vua Đại Hàn ) và có gặp nhà thơ Hà Thượng Nhân,nhưng không may tình hình quân sự nguy cấp do lệch lạc bất thường  của cấp chỉ huy rút bỏ vùng 1 tạo cơ hội cho CSBV chiếm vùng 1 và cả miền Nam  sau đó.  Để chuẩn bị ngày  lễ tưởng niệm cho nhà thơ Hà Thượng Nhân trong tháng   11 sắp đến. Trân trọng kính mời Quý Văn Thi Sĩ  phụ hoạ  để trong lễ tưởng niệm có những bài họa xuất sắc làm cho linh hồn của nhà thơ Hà Thượng Nhân ấm lòng nơi tiên cảnh vì các nhà thơ trên thế gian vẫn còn nhớ đến tên Hà Thượng Nhân./.
Bài họa thơ Cố Thi Sĩ  Hà Thượng Nhân


                     BÀi  HỌA
Bận tâm gì chuyện dại khôn
Nhạc đời một khúc ru hồn ngủ say
Cuộc đời như một con quay  
Vĩnh hoa rượt đuổi tháng ngày viển vông
 Phật căn sắc sắc không không
 Nghiệp duyên chìm nổi dục lòng đầy vơi
 Trăm năm chỉ một trận cười
 Bạc thua cuốn chiếu hận đời đỏ đen
  Con người sao lắm bon chen
  Nam khá vừa tỉnh đã quên phận mình
  Ơ hay cái kiếp phù sinh
  Xuôi tay là hết sao anh bồi hồi.
                     Lê Trường Sơn ( MHQ )
       TRĂM  VIỆT  DƯỚI  NẮNG  VIÊM   

          Có đoàn người du lịch                   
Rã rời từng bước lang thang
          Ngọn lửa hồng ngụt cháy Hán xâm
          Lùi dần để mưu đại nghiệp
          Ôi lang thang tâm hồn trăm Việt
          Từ Động-Đình-Hồ tới Dương-Tử-Giang
          Từ Quảng-Tây sang bờ Pắc-Nậm
          Đoàn người tìm xuống Côn-Minh
          Tạm nghĩ nơi đây trong cuộc viễn trình
          Sóng đáy dạt dào lệ người vong quốc
          Bạn …Can đảm của giống người đi trước
                    Từ Nam-Dương sang Philipinine
                    Việt, Thái, Mèo, Mên và cả Champa.  
                    Lào, Mường, Papou, Ngái, Tầy và Mã
                    Dân tộc Malay làm vua biển cả
           Chế ngự Thái-Bình-Dương, đón sóng Đại-Tây-Dương
                   Trên 4000 năm, dân tộc phi thường
                   Cùng kết khối trong một vùng định mệnh
                   Nước Việt 4000 sao nhiều bất hạnh
                   Tội tình gì trăm Việt phải điêu linh
                    Đất mẹ còn thơm, biển mặn còn xanh
                    Đàn Việt điểu sẽ bay về không mỏi cánh
                    Xây dựng quê hương, đào sử hồn kính gánh
                    Sáng trưng hào khí nắng Viêm phương
                    Con cháu Văn-Lang nòi gióng Việt- Thường
                    Sẽ mãi mãi dựng tượng đài Văn hiến
                    Cho lúa ngậm phù sa, tỉm Dầu đáy biển
                    Việt văn minh rồi trải khắp năm châu
                               Trai Việt anh hùng anh ở đâu ?.  
                                            Lê Trường Sơn
                                       Quốc Hận 30/4/2021
                       Vinh Danh Quốc Kỳ Việt Nam Cộng Hoà
              tại tiền đình Toà Thị  Chính Thành Phố Philadelphia